ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Ο μύθος
Το νησί που γεννήθηκε η Αφροδίτη,
Κατά την «Θεογονία» του Ησιόδου ο Κρόνος όταν έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού τα πέταξε στη θάλασσα στο νησί των Κυθήρων. Μέσα από τους αφρούς γεννήθηκε η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα. Η γέννηση της Κυθέρειας πανέμορφης θεάς έχει κοινή σημειολογική αναφορά με την ανάδυση του νησιού απ' τη θάλασσα που σύμφωνα με του Παλαιοντολόγους τεκμηριώνεται από τα θαλάσσια ευρήματα Παλαιοντολογικής περιόδου που βρέθηκαν στο νησί.
Η πραγματικότητα
Ένα νησί 280 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 4000 κατοίκων με κλίμα εύκρατο μεσογειακό που δεν χιονίζει σχεδόν ποτέ. Παράγει εξαίρετο λάδι και μέλι. Συνδέεται αεροπορικά όλο το χρόνο καθημερινά με την Αθήνα, περιοδικά με Ευρωπαϊκές χώρες και ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με Πειραιά, Καστέλι Κρήτης και περιοδικά με Νεάπολη, Γύθειο, Καλαμάτα.
Ο επισκέπτης συναντάει βλάστηση παντού, καταρράχτες, νερόμυλους, παλιά πέτρινα σπίτια, οικισμούς από άλλη εποχή, κάστρα και μνημεία βυζαντινά, ενετικά και αγγλικά και πολλά εντυπωσιακά σπήλαια. Ανεξερεύνητα μένουν ακόμα πλήθος υποβρύχιων σπηλαίων κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να δει τη Χώρα με το εντυπωσιακό κάστρο και τα σοκάκια ανέγγιχτα απ' το χρόνο, το Μυλοπόταμο (ίσως το ομορφότερο χωριό των Κυθήρων) με τον καταρράχτη της Φόνισσας, το κάστρο και τους νερόμυλους και να πιεί καφέ κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία, τον Αυλέμονα ένα πανέμορφο λιμανάκι με το Ενετικό κάστρο, την Παλαιοχώρα την βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού οχυρωμένη σ ένα εντυπωσιακό φαράγγι, τα Αρωνιάδικα που σε ταξιδεύουν στο χρόνο, τη γέφυρα στο Κατούνι (δεν θα δει πουθενά αλλού στην Ελλάδα τόσο μεγάλη πέτρινη γέφυρα), το Καψάλι γραφικό και σύγχρονο ταυτόχρονα, το σπήλαιο της Αγ. Σοφίας στο Μυλοπόταμο, τη βραχονησίδα Χύτρα με το πανέμορφο σπήλαιο, τα καταπράσινα Μητάτα, και το χωριό με τις πηγές τον Καραβά. Όσο για τις εκκλησίες δεν αρκούν οι γραμμές σ αυτό το ηλεκτρονικό κείμενο, ούτε καν ν απαριθμήσουμε τις πιο σπουδαίες. Από τις πιο ξεχωριστές παραλίες το Καλαδί, το Μελιδόνι, η Φυρή Άμμος, το Καλάμι, ο Χαλκός, η Πλατιά Άμμος, ο Λιμνιώνας, Αγ.Πελαγία, Διακόφτι, Κομπονάδα.
Άλλωστε ο επισκέπτης των Κυθήρων είναι περιηγητής πάνω απ' όλα. Τον χαρακτηρίζει η έντονη επιθυμία για ανακάλυψη, είναι ποιητής, περιπατητής, φυσιολάτρης και συνήθως ψάχνει ξάστερο ουρανό, γάργαρα νερά από καταρράχτες, ερημικές παραλίες, θρύλους και παραδόσεις για να ζήσει το δικό του όνειρο...
Voyage à Cythère.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΚΑΣΤΡΟ ΧΩΡΑΣ
Το ποιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού το κάστρο της Χώρας! Το κάστρο ή “Φορτέτσα” χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα περίπου όταν στα Κύθηρα κυριαρχούσαν οι Βενετοί. Το “Μάτι της Κρήτης” όπως το ονόμαζαν λόγω της στρατηγικής του θέσης, παρατηρώντας την κίνηση των καραβιών σε τρία πελάγη ταυτόχρονα, Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό χτίστηκε σε διάφορες φάσης της ιστορίας του νησιού αλλά το μεγαλύτερο και κυριότερο τμήμα με την πρόσοψη χτίστηκε το 1503 από τους Βενετούς, οι οποίοι το επισκεύασαν και το ανασυγκρότησαν.
Περισσότερα...ΦΑΡΟΣ ΜΟΥΔΑΡΙΟΥ
Είναι ο φάρος που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί. Χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας και είναι ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Άγγλοι στον ελλαδικό χώρο. Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς αφού εξασφαλίσει οδηγό και πληροφορίες από το χωριό του Καραβά. Δείτε τη θέα αφού ανεβείτε πάνω στο φάρο. Εκπληκτική άποψη.
Περισσότερα...ΧΥΤΡΑ
Ένα από τα ποιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού είναι η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες...
Περισσότερα...ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΤΣΑΚΩΝΑ
Το φαράγγι του Τσάκωνα βρίσκετε ανάμεσα σε δυο χωριά τα Μητάτα και τα Βιαράδικα στο κέντρο του νησιού. Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν λαξευμένες στους βράχους κρυφές εκκλησίες καθώς και δύο πηγές, μία για κάθε χωριό. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα και αρκετές διακλαδώσεις το φαράγγι καταλήγει στην περιοχή της Παλαιόπολης.
Περισσότερα...ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ
Κατεβαίνοντας την λαγκαδιά του Μυλοποτάμου γύρω και παρακάτω από τον καταρράκτη της “Φόνισσας” πάνω στα βράχια, ανάμεσα από τα πλατάνια τους σκίνους και τους κισσούς είναι χτισμένοι 22 νερόμυλοι. Οι νερόμυλοι λειτουργούσαν με την δύναμη του νερού του ποταμού που ακόμη και σήμερα ρέει άφθονο.
Περισσότερα...ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΚΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας ξεκινάει από το χωριό Τριφυλλιάνικα και περνάει δίπλα από την κατεστραμμένη Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας. Η Παλαιόχωρα με τα κτίσματα του 13ου αιώνα, ήταν η βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στο βορειότερο μέρος ενός απόκρημνου βράχου, ο οποίος εμφανίζεται στη μέση του φαραγγιού της...
Περισσότερα...ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΛΓΙΝ
Λίγο ποιο έξω από το λιμανάκι του Αβλέμονα βρέθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, το 1980 κα σε βάθος 20 μέτρων περίπου, ένα αρχαίο ναυάγιο! Ήταν το πλοίο “Μέντωρ” του λόρδου Έλγιν όπου το 1802 μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα και σπαράγματα άλλων μνημείων...
Περισσότερα...ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΝΙΣΣΑΣ
Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος θα βρείτε μία πινακίδα “Νεράιδα, Καταρράκτης” που σε οδηγεί σε έναν ειδυλλιακό τόπο με τροπικό πράσινο και πανέμορφα γεφύρια. Ένας χώρος μαγικός γεμάτος δρομάκια και ρυάκια, μέσα σε μια ρεματιά, χαρακτηρισμένη φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση με λεύκες και πλατάνια..
Περισσότερα...