ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

RED COMPLEX
4,5 μίλια απ το Καψάλι. Προστατευμένο απ όλους τους καιρούς. Βάθη από -6 ως -28. Ρεύματα ανύπαρκτα μέσα στον κόλπο και σπάνια αδύναμο ρεύμα μετά το τέλος της χερσονήσου, με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά αλλά και αντίθετα. Σύμπλεγμα από εντυπωσιακούς και σπάνιους σχηματισμούς στο βράχο. Τεράστιες αψίδες και άνετα περάσματα, άγκυρες πολλών ετών και όλη η διαδρομή μέσα στο σύμπλεγμα στολίζεται με μωβ, κίτρινα, πράσινα και κυρίως κόκκινα σπογγοειδή που έδωσαν και το όνομα στο site. Κάθετος τοίχος για μερικά μέτρα με ανοίγματα που μοιάζουν μεγάλα στρογγυλά παράθυρα. Παρα πολλά μικρά πορτοκαλί κοράλλια, υγιέστατα και φυσικά σπειρογράφοι σε αρκετές αποχρώσεις. Πολλά ασπόνδυλα με περίεργα χρώματα σε όλη τη διαδρομή. Θαυμάζοντας όλα αυτά δεν καταλαβαίνει κανείς ότι έχει περάσει κάτω από το μικρό ακρωτήρι και τελειώνει την εξερεύνηση σε μια φιλόξενη προστατευμένη αγκάλη. Εκεί πάντα υπάρχουν φιλικοί σκάροι, σάλπες, μικρές σκορπίνες ενώ μερικές φορές στην άκρη του κάβου υπάρχουν κοπάδια από διάφορα άλλα ψάρια.
 
 
HYTRA ROCK ISLAND
3 μίλια από το Καψάλι. Προστατευμένο από όλους τους καιρούς εκτός τον Δυτικό. Βάθη -6 ως -40. Ρεύματα ανύπαρκτα μέσα στη σπηλιά, σπάνια αδύναμα ρεύματα έξω από τον κάβο με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά. Υποβρύχια εξερεύνηση ενός τεράστιου ανοιχτού σπηλαίου που είναι πανέμορφο και από την επιφάνεια. Η βραχονησίδα της Χύτρας φιλοξενεί γλάρους γεράκια και κορμοράνους και παράγει το σπάνιο φυτό sempreviva. Τεράστιοι υποβρύχιοι σταλακτίτες που είναι έτοιμοι να ακουμπήσουν στον πυθμένα καλωσορίζουν το δύτη. Οι βράχοι που βρίσκονται στον πυθμένα είναι όλοι βαμμένοι κόκκινοι μοβ πράσινοι απ τη φύση. Ένας τοίχος κάνει την διαδρομή drop off σε μεγαλύτερα βάθη δίπλα σε τοίχο κατάφυτο ενώ καταλήγουμε θαυμάζοντας τα τοιχώματα της σπηλιάς σε βάθη 8 με 6 μέτρα με απίστευτα χρώματα από σπογγοειδή και μικρά πορτοκαλί υγιέστατα κοράλλια. Μια μικρή δίπορτη σπηλιά επιφυλάσσει την ωραιότερη έκπληξη αφού είναι γεμάτη με χιλιάδες γαρίδες με λαμπερά μάτια που μένουν αξέχαστα στον επισκέπτη. Αν είμαστε τυχεροί και προσεκτικοί, (διακριτικοί δηλαδή), μπορεί να συναντήσουμε μία ή δύο φώκιες που κατοικούν στη σπηλιά αλλά είναι πολύ ντροπαλές.
JU-52
2 μίλια δυτικά από το Καψάλι. Βάθος 35 μέτρα. Εντελώς εκτεθειμένο σε δυτικούς ανέμους. Ρεύματα σπάνια και ασθενή. Πρόκειται για ένα Γερμανικό μεταγωγικό αεροπλάνο Jungers 52 του 2ου Παγκοσμίου πολέμου που προσθαλασσώθηκε στη διάρκεια του πολέμου. Υπάρχει μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα που είδε να βγαίνουν σώοι 18 Γερμανοί στρατιώτες, χάρη στον οποίο και βρήκαμε το αεροπλάνο. Σώζονται σε άριστη κατάσταση οι 2 από τους 3 κινητήρες και το ουραίο τμήμα σε όχι καλή κατάσταση. Οι μαρτυρίες των ντόπιων λένε ότι ο τρίτος κινητήρας ανελκύστηκε και στάλθηκε στην Αθήνα. Το Junkers Ju 52 είναι αεροσκάφος της Γερμανικής βιομηχανίας Junkers στο Ντεσάου. Κατασκευάστηκε από το 1931 μέχρι το 1945(όταν καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις παραγωγής του). Η χωρητικότητα του είναι 15 επιβάτες (+2). Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα περισσότερα αεροσκάφη κατασχέθηκαν για στρατιωτική χρήση, ενώ η παραγωγή συνεχίστηκε επίσης για στρατιωτική χρήση.
RED CANYON
4,5 μίλια από το Καψάλι. Βάθη από -6 ως -32 μέτρα. Προστατευμένο από όλους τους καιρούς. Ρεύματα πολύ σπάνια αδύναμα και παράλληλα με την ακτή. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φαράγγι έχει διαμορφωθεί παράλληλα με την ακτή και μία κάθετη σπηλιά με ανοιχτή οροφή. Όλα τα τοιχώματα είναι χρωματισμένα από τα σπογγοειδή και τα μικρά κοράλλια σε αποχρώσεις του κόκκινου του μωβ του πορτοκαλί αλλά και με πινελιές από κίτρινο. Η όλη διαδρομή γίνεται σε σχεδόν κάθετο τοίχο. Πολλα μικρά ψάρια, αλλά αρκετές φορές συναντάμε και πολύ μεγαλύτερα.
ANCHORS REEF
Μέσα στον κόλπο του Καψαλίου ένας ύφαλος με 6 τεράστιες άγκυρες και πλούσια υδρόβια ζωή. Κάτω από τη σκιά του Ενετικού κάστρου που ήταν πριν πολλά χρόνια αγκυροβόλιο για πολύ μεγάλα ιστιοφόρα καράβια. Ανύπαρκτα ρεύματα και εύκολη κατάδυση στο πρώτο μέρος γύρω από τον ύφαλο μέχρι τα 18 μέτρα. Το δεύτερο μέρος όπου βρίσκονται και οι πολύ μεγάλες άγκυρες είναι πιο βαθιά και μόνο για έμπειρους δύτες φτάνει τα 45 μέτρα.
NORDLAND SHIPWRECK
12,5 μίλια από το Καψάλι. Βάθη από -3,5 ως -29 μέτρα. Δεν είναι προφυλαγμένο από όλους τους καιρούς. Απαιτούνται καλές καιρικές συνθήκες. Αρκετά συχνά συναντάμε μέτριας έντασης ρεύματα κατά μήκος του πλοίου. Το το υπό σημαία Αγ. Βικεντίου Φ/Γ "NORDLAND" είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά έμφορτο με PERLITE με προορισμό το Βέλγιο. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές (4 BF). Προσάραξε στις 29-8-2000 στην θαλάσσια περιοχή νότια της νησίδας Μακρόνησος Κυθήρων με 14μελές πλήρωμα (3 Πολωνοί, 4 Κροάτες και 7 Κιριμπάτι). Φήμες λένε ότι το πλήρωμα , ήταν μεθυσμένοι και το πλοίο δεν άλλαξε καθόλου πορεία πηγαίνοντας πάνω στη βραχονησίδα ………. Στη συνέχεια γλίστρησε και <<κάθισε>> στον πυθμένα, μένοντας το μισό έξω από το νερό αφού η πρύμνη του πάτωσε στα 29 μέτρα. Οι προσπάθειες που έγιναν για την ανέλκυσή του ήταν άκαρπες. Εν τω μεταξύ το ναυάγιο έδωσε μια διαφορετική πινελιά στο Διακόφτι και αποτελεί πια το σήμα κατατεθέν του. Κάτω από το νερό το βυθισμένο σκαρί μάζεψε άπειρους μικροοργανισμούς, χρωματιστά ασπόνδυλα και φυσικά παρά πολλά ψάρια. Συναντάμε συνήθως χιλιάδες καλόγριες, αλλά και λιγότερους σαργούς, ροφούς, και σπανιότερα τόνους, Με λίγα λόγια μεταμορφώθηκε σε έναν υπέροχο μεταλλικό ύφαλο γεμάτο υδρόβια ζωή.
GROTTE OUVERTE
1,5 μίλι απ το Καψάλι. Βάθη από -3 ως -18μ. Προφυλαγμένο απ όλους τους καιρούς. Ρεύματα ανύπαρκτα. Χαλαρή βουτιά σε τρεις όμορφες ασφαλείς σπηλιές κι ένα πέρασμα στα ρηχά ανάμεσα καλλιτεχνικά διαμορφωμένους βράχους. Η μία σπηλιά έχει ανοιχτή οροφή (γι αυτό και η ονομασία ''τρύπια σπηλιά''' Η άλλη βρίσκεται στο τέλος ενός φιορδ και έχει γλυκό κρυστάλλινο παγωμένο νερό.
NATIONAL GEOGRAPHIC
7 ναυτικά μίλια από το Καψάλι ανατολικά των Κυθήρων. Βάθη -7 έως -60 μέτρα. Σχεδόν πάντα ισχυρά ρεύματα. Πλούσια υδρόβια ζωή με σπάνια για τη Μεσόγειο ψάρια! Σ αυτό το σημείο έχουν εμφανιστεί manta rays,sunfish μέχρι και φάλαινα φυσητήρας! Προτείνεται μόνο για πολύ έμπειρους και γυμνασμένους δύτες.
TATI'S REEF
Σε απόσταση 3ν.μιλίων από το Καψάλι. Πρόκειται για έναν όμορφο ύφαλο που διαμορφώνεται απότομα σε ένα τοίχο κατακόρυφο από τη μία πλευρά και κλιμακωτά από την άλλη. Αρχίζει από το μισό μέτρο και φτάνει τα 25 μέτρα. Τα ρεύματα ανύπαρκτα και συνήθως έχει πλούσια υδρόβια ζωή. Ιδανική κατάδυση για όλα τα επίπεδα δυτών.
KORNAROS REEF
5 μίλια από το Καψάλι. Εκτεθειμένο από Βόρειους και Ανατολικούς ανέμους. Βάθη από -7 ως -26 μέτρα. Ρεύματα αρκετά συχνά και ισχυρά. Πρόκειται για ύφαλο που ξεκινάει στα 7 μέτρα πλούσιο σε υδρόβια ζωή με όλα τα είδη της περιοχής. Μια τεράστια άγκυρα παρα πολλών ετών που βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά του υφάλου έδωσε και την ονομασία του. Οι διαμόρφωσή του μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μικρό τοίχο αλλά και και πιο μαλακές πλαγιές μέχρι τα 26 μέτρα. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι τα πολλά ψάρια.
THE CATHEDRAL
2 μίλλια από Καψάλι. Βάθη έως -16μ. Εντελώς εκτεθειμένο στους δυτικούς ανέμους,. Ρεύματα ανύπαρκτα. Πρόκειται για μια τεράστια ρηχή ανοιχτή σπηλιά που θυμίζει το καθεδρικό ενός ναού. Βράχοι που ξεφυτρώνουν από το βυθό σπάνε τη μονοτονία και διαμορφώνουν μια διαδρομή εύκολη απλή και διαφορετική
NARROW GROOVES
4 μίλια από το Καψάλι. Βάθη από -2 ως -18 μέτρα. Αρκετά προφυλλάγμένο από σχεδόν όλους τους καιρούς. Ρεύματα ανύπαρκτα. Χαλαρή βουτιά σε μικρά βάθη, Πρόκειται για περιήγηση σε μικρά και μεγάλα ανοίγματα στους βράχους τα οποία είναι εντελώς ανοιχτά από πάνω. Πράσινα σπογγοειδή διακοσμούν τις εσοχές και αρκετά μικρά ψάρια μας κάνουν παρέα. Ιδανικό σημείο για συνδυασμό κατάδυσης και μπάνιου σε μια πανέμορφη απόμερη παραλία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξερεύνηση μιας μυστικής μικρότερης παραλίας που η είσοδός της είναι πολύ καλά κρυμένη και γίνεται μόνο υποβρυχίως