Μύθοι & Πραγματικότητα
Ο μύθος
Το νησί που γεννήθηκε η Αφροδίτη,
Κατά την «Θεογονία» του Ησιόδου ο Κρόνος όταν έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού τα πέταξε στη θάλασσα στο νησί των Κυθήρων. Μέσα από τους αφρούς γεννήθηκε η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα. Η γέννηση της Κυθέρειας πανέμορφης θεάς έχει κοινή σημειολογική αναφορά με την ανάδυση του νησιού απ τη θάλασσα που σύμφωνα με του Παλαιοντολόγους τεκμηριώνεται από τα θαλάσσια ευρήματα Παλαιοντολογικής περιόδου που βρέθηκαν στο νησί.
Σφραγίδες ανεκτίμητες για το νησί η «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι, το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Βατό, «Ενα ταξίδι στα Κύθηρα» του Μπωντλαιρ, το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το ναυάγιο των Αντικυθήρων με τον «Εφηβο των Αντικυθήρων» και τον τεχνολογικά μοναδικό «Υπολογιστή των Αντικυθήρων»...
Η «Πορφυρούσα» (κατά τον Ηρόδοτο και τον Αριστοτέλη) στάθηκε ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση ιστορικά, γεωγραφικά, και πολιτισμικά. Ταξιδευτές μέσα στους αιώνες ύμνησαν αυτό τον φτωχικό αλλά πανέμορφο τόπο που μαγεύει επειδή διαχρονικά αποτελεί τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό.
Η πραγματικότητα
Ένα νησί 280 τετραγωνικων χιλιομέτρων και 4000 κατοίκων με κλίμα εύκρατο μεσογειακό που δεν χιονίζει σχεδόν ποτέ. Παράγει εξαίρετο λάδι και μέλι. Συνδέεται αεροπορικά όλο το χρόνο καθημερινά με την Αθήνα, περιοδικά με Ευρωπαικές χώρες και ακτοπλοικά όλο το χρόνο με Πειραιά, Καστέλι Κρήτης και περιοδικά με Νεάπολη, Γύθειο, Καλαμάτα.
Ο επισκέπτης συναντάει βλάστηση παντού,καταρράχτες, νερόμυλους, παλιά πέτρινα σπίτια, οικισμούς από άλλη εποχή, κάστρα και μνημεία βυζαντινά, ενετικά και αγγλικά,και πολλά εντυπωσιακά σπήλαια. Ανεξερεύνητα μένουν ακόμα πλήθος υποβρύχιων σπηλαίων κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να δει τη Χώρα με το εντυπωσιακό κάστρο και τα σοκάκια ανέγγιχτα απ το χρόνο, το Μυλοπόταμο (ίσως το ομορφότερο χωριό των Κυθήρων) με τον καταρράχτη της Φόνισσας, το κάστρο και τους νερόμυλους και να πιεί καφέ κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία, τον Αυλέμονα ένα πανέμορφο λιμανάκι με το Ενετικο κάστρο, την Παλαιοχώρα την βυζαντινη πρωτεύουσα του νησιου οχυρωμένη σ ένα εντυπωσιακό φαράγγι, τα Αρωνιάδικα που σε ταξιδεύουν στο χρόνο, τη γέφυρα στο Κατούνι (δεν θα δει πουθενά αλλού στην Ελλάδα τοσο μεγάλη πέτρινη γέφυρα), το Καψάλι γραφικό και σύγχρονο ταυτόχρονα, το σπήλαιο της Αγ.Σοφίας στο Μυλοπόταμο, τη βραχονησίδα Χύτρα με το πανέμορφο σπήλαιο, τα καταπράσινα Μητάτα, και το χωριό με τις πηγές τον Καραβά. Όσο για τις εκκλησίες δεν αρκούν οι γραμμές σ αυτό το ηλεκτρονικό κείμενο, ούτε καν ν απαριθμήσουμε τις πιο σπουδαίες. Από τις πιο ξεχωριστές παραλίες το Καλαδί, το Μελιδόνι, η Φυρή Άμμος, το Καλάμι, ο Χαλκός, η Πλατιά Άμμος, ο Λιμνιώνας, Αγ.Πελαγία, Διακόφτι, Κομπονάδα.
Άλλωστε ο επισκέπτης των Κυθήρων είναι περιηγητής πάνω απ όλα. Τον χαρακτηρίζει η έντονη επιθυμία για ανακάλυψη, είναι ποιητής, περιπατητής, φυσιολάτρης και συνήθως ψάχνει ξάστερο ουρανό, γάργαρα νερά απο καταρράχτες, ερημικές παραλίες, θρύλους και παραδόσεις για να ζήσει το δικό του όνειρο...
Voyage à Cythère